Satokausikalenteri lyhyesti

Satokausikalenteri on tuote, jonka avulla kuka tahansa pystyy helposti seuraamaan maukkaiden ja ravinnerikkaiden kasvisten satokausia. Sen avulla sesonkikasvisten löytäminen kauppojen tarjonnan seasta on helppoa.

Satokausikalenteriin on valittu yli 160 Suomessa saatavilla olevaa hedelmää, vihannesta ja muuta kasvista. Mukana on kaikille tuttuja kasviksia porkkanoista omenoihin ja niiden lisäksi myös lukuisa määrä harvinaisempia ja kokeilemisen arvoisia lajikkeita. Satokausikalenterissa kasviksilla tarkoitetaan vihanneksia, juureksia, marjoja, sieniä ja hedelmiä. Kaikkia kalenterissa esitettyjä kasviksia saa myydä kotimaisissa ruokakaupoissa. Seinäkalenterista löytyy myös kaikki perinteiseen seinäkalenteriin kuuluvat tiedot, kuten päivämäärät, pyhäpäivät, nimipäivät ja kuunkierrot.

Vuoden 2017 Satokausikalenteri sisältää myös yli 20 kotimaisen kalan ja yleisimpien vedenelävien sesonkitiedot. Lisäksi siitä löytyy FODMAP-ohjeistus herkkävatsaisille sekä yleisimpien villiyrttien käyttövinkit.

SATOKAUDET

Satokausikalenterissa esitetyt kasvisten satokaudet perustuvat kehittäjien havaintoihin sekä laskelmiin. Havaintoja on kerätty toteuttamalla sesonkiruokailua ja keskustelemalla viljelijöiden, tuottajien sekä ruokakauppojen kanssa. Saadut tiedot on pyritty varmentamaan useasta eri kirjallisuuslähteestä. Tiedot on pyöristetty kokonaisiksi kalenterikuukausiksi havainnollistamisen helpottamiseksi. Satokausikalenterissa olevat sesongit ovat viitteellisiä ja saattavat vaihdella vuosittain lämpötilasta, säästä ja viljelyjärjestelmästä johtuen.

Kalenteriin merkatuilla sesongeilla tarkoitetaan avomaan sesonkia. Avomaan sesonkia saattaa edeltää osittainen viljely tai idättäminen kausihuoneessa, jossa ei ole kiinteää lämmityslaitteistoa. Sesonkitietojen tarkoituksena on kertoa kuluttajalle, milloin kyseinen kasvis on parhaimmillaan ja sitä kannattaa ruokakaupasta etsiä ja ostaa.

ALKUPERÄ- JA TUOTTAJAMAAT

Satokausikalenterissa esitetyt tuontikasvisten alkuperämaat ovat yleisimpiä tuottajamaita, joista kasviksia tuodaan Suomeen. Ruokakaupassa tarjolla olevien kasvisten alkuperämaat saattavat poiketa kalenterissa esitetyistä, koska saatavuus voi vaihdella Suomen ulkomaankaupasta johtuen. Esimerkiksi, jos kalenteriin on merkitty alkuperämaaksi Espanja, mutta kaupassa myynnissä oleva kasvis on lähtöisin samalla leveyspiirillä olevasta Italiasta, niin kasvis on todennäköisesti myös siellä sesongissa.

Joitain tyypillisiä tuottajamaita on karsittu pois ja kalenteriin on valikoitu ekologisista syistä maantieteellisesti meitä lähimpänä olevat maat. Jos jollain kasviksella on merkittävää kaupallista tuotantoa kotimaassa, ei sen osalta ole esitetty kuin kotimainen sesonki. Joidenkin kasvisten osalta olemme tehneet poikkeuksen, mikäli suosittua kasvista tuodaan ns. varhaisvihanneksena Suomeen hieman ennen kotimaisen sesongina alkamista.

SÄILYTYSLÄMPÖTILAT

Osa kasviksista tuodaan Suomeen raakana ja ne kypsyvät huoneenlämmössä sadonkorjuun jälkeen. Satokausikalenterissa esitetyt säilytyslämpötilat ovat tarkoitettu kypsän kasviksen säilyttämistä varten. Näissä lämpötiloissa säilytetyt kasvikset pysyvät syömäkelpoisina mahdollisimman pitkään. Ne eivät ole säilöntämenetelmiä tai tarkoitettu pidempiaikaista varastointia varten. Paras tapa nauttia satokauden kasvis on syödä se mahdollisimman pian!

RAVINTOARVOT

Kalenterissa esitetyt raaka-aineiden ravintoarvot ovat keskiarvoja. Kasvisten ravintoarvot vaihtelevat muun muassa kasvupaikan, viljelystekniikan, lannotteiden sekä sadonkorjuuajankohdan mukaan.

Käyttöehdot

Satokausikalenteri on tekijänoikeuden alainen teos. Kalenterissa esitetyt satokaudet ovat viitteellisiä, keskimääräisiä sesonkikasvisten satokausia. Kaikki oikeuden satokausien visuaaliseen esitystapaan, tekstisisältöön ja sisällön muutoksiin pidätetään. Sisällön ei kaupallinen käyttö esimerkiksi opetusympäristöissä on sallittu.

Lataa mobiilisovellus

Miksi käyttäisit Satokausikalenteria?

Käyttämällä Satokausikalenteria ruokailu- ja kulutustottumuksiemme oppaana saavutamme ainakin seuraavia hyötyjä:

  • Valitsemme tuoreempia, maukkaampia, edullisempia ja kasviksia
  • Suosimme mahdollisimman vähän kuljetettuja ja varastoituja kasviksia
  • Löydämme ympäri vuoden parhaat kasviksia ruokapöytäämme
  • Pystymme valmistamaan monipuolisempaa ja laadukkampaa ruokaa
  • Onnistumme korvaamaan kasviksilla epäterveellisempiä vaihtoehtoja ja raaka-aineita
  • Suosimme kotimaisia ja mahdollisimman lähellä sijaitsevia kasvisten tuottajia
  • Tuemme kasvisten satokausien mukaista viljelyä
  • Vältämme kasvisten satokausien ulkopuolella viljelyyn käytettäviä lannoitteita, torjunta-aineita ja muita lisäaineita
  • Tuemme kestävää ruoantuotantoa ja säästämme ympäristöä
  • Pienennämme hiilijalanjälkeämme
  • Kannustamme kaikkia ruokakauppoja muuttamaan tarjontaansa ekologisempaan suuntaan