Kaikkien tuntema sesonkiherkku parsa on yksi herkimmistä kasviksista. Yksi keino estää ruokahävikkiä syntymystä on raaka-aineiden tuntemuksen lisääminen. Tällä tavalla hävikki vähenee ja me kuluttajat saamme entistä parempia kasviksia. Tässä meidän vinkkimme parsan maun säilyttämiseksi.


Valkoiset parsat korjataan yleensä käsin.Välittömästi sadonkorjuun jälkeen versot suojataan auringon valolta ja ne liotetaan kylmässä vedessä. Sadonkorjuun jälkeinen nopea jäähdytys on säilyvyyden kannalta välttämätön. Tuoreita parsoja PITÄISI SÄILYTTÄÄ VALOLTA SUOJATTUNA lähellä nollaa olevassa lämpötilassa aina valmistukseen saakka. Valitettavasti tämä ei toteudu ruokakaupoissa, eikä välttämättä tukussa tai maahantuonnin yhteydessä. Lopputuloksena on violetiksi muuttunut ja makunsa menettänyt puutunut parsa.

PARSAA EI OLE TARKOITETTU VARASTOITAVAKSI

Parsa (Asparagus) voidaan laskea sesonkiherkkujen aateliin ja se painii samassa sarjassa uusien perunoiden ja mansikoiden kanssa. Perinteiset parsa-alueet ovat Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Sveitissä ja Italiassa. Näissä maissa parsa pyritään tarjoamaan mahdollisimman tuoreena, joten lounaalla tarjottava parsa on korjattu saman päivän aamulla.

Meilläkin täällä Suomessa parsan tuoreudessa kannattaa olla mahdollisimman tarkka. Valolta suojattu ja riittävän viileässä säilytetty parsa säilyy hyvänä muutaman päivän ajan, joten laadukkaan tuontiparsan saaminen myös Suomessa olisi mahdollsita. Tuoreen parsan tunnistaa kiinteästä ja napakasta varresta. Kun varsia hankaa kevyesti yhteen niistä pitää lähteä narskuva ääni

Jos sinun pitää jostain syystä säilöä parsaa hankkimisen jälkeen, niin kääri varret kosteaan keittiöpyyhkeeseen ja pidä parsaa jääkaapin alaosassa. Muut hajut ja maut tarttuvat helposti parsaan, joten tämä toimenpide estää sitä ja hidastaa varsien puutumista.

ÄLÄ HEITÄ MITÄÄN ROSKIIN

Mikäli parsa pääsee puutumaan tai et luota omiin keittotaitoihisi kannattaa varret grillata. Hieman huonompikin raaka-aine maistuu erinomaiselle grillattuna. Sivele varret öljyllä ja grillaa välillä kääntäen 6-10 minuuttia. Parsat ovat voineet puutua hieman tyviosasta, joten ennen nauttimista varsi katkaistaan siitä kohti, mistä se napsahtaa käsin vääntämällä. Tyviosan pätkistä voi keittää vaikkapa parsakeittoa tai niitä voidaan hyödyntää muissa sosekeitoissa.

P.S. Parsa voitti viikon kasvis -äänestyksen, joten lisätietoa on luvassa pian.

Ennakkotilaa yli 140 kasviksen sesonkitiedot sekä säilytyslämpötilat sisältävä päivitetty Satokausikalenterin taskukirja ja kalakalenteri yhteishintaan 19,90€. Ennakotilauksen hinta sisältää postikulut. Tarjous voimassa 31.5.2015 asti. Toimitukset kesäkuun 2015 aikana.

Teemme mielellämme yhteistyötä ruokakauppojen tai muiden alan ammattilaisten kanssa ympäri Suomea. Mikäli sinulla on satokauden kasviksiin tai sesonkiruokailuun liittyvä idea, ota meihin yhteyttä. Voit vinkata meille ideasi myös Twitterissä ja Instagramissa @kausikalenteri tai Facebookissa..