Ilmainen toimitus yli 35 € tilauksiin. Vältä jouluruuhkat ja tilaa nyt! Tilaaminen myös puhelimitse ark. 9-15 numerosta 050 4703 734!

Parasta juuri nyt: Avokado
Parasta juuri nyt: Avokado

Tämä päärynänmuotoinen luumarja on ollut viime vuosina pinnalla sosiaalisessa mediassa. Sen täyteläistä makua on ylistetty avokadopastan muodossa, tai sen puuttumista on ihmetelty Guacamole -kohussa. Avokadon nimi juontaa juurensa asteekin kielen sanasta ahucatl, joka tarkoittaa kiveksiä. Sen hedelmät riippuvat pareittain noin 20 metrin korkuisissa puissa. Tällä hetkellä Espanjalaista avokadoa löytyy ruokakaupoista jopa alle kolmen euron kilohintaan.

IKIVANHA VILJELYKASVI ON LEVITTÄYTYNYT YMPÄRI MAAILMAA

Avokado (Persea americana) on Keski-Amerikasta lähtöisin oleva puu ja sen hedelmä. Tätä päärynänmuotoista hedelmää on viljelty Väli-Amerikassa jo 7000 vuotta sitten. Poikkeuksena moniin muihin hedelmiin, avokado aloittaa kypsymisen vasta puusta pudottuaan. Eurooppaan se levisi Espanjalaisten uudisasukkaiden myötä. Ahucatl taipui pikkuhiljaa muotoon advokat ja meillä kotimaassakin hedelmää on kutsuttu nimellä advokaato.

Nykyään avokado on levinnyt eri puolille maailmaa. Sitä viljellään trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä ja ylivoimaisesti suurin tuottajamaa on Meksiko. Meitä lähinnä oleva viljelymaa on Espanja ja kuljettaminen yhdessä sitrushedelmien kanssa laskee kilohintaa merkittävästi.

AVOKADON KIVENKIN VOI SYÖDÄ

Avokado painaa noin 150g-400g. Hedelmää suojaa nahkamainen kova kuori. Kuoren väri voi vaihdella vaalean ja tumman vihreän välillä ja se voi olla sileä, kiiltävä tai rosopintainen. Avokadon ulkonäkö riippuu pitkälti lajikkeesta. Yleisin kaupalliseen viljelyyn jalostettu lajike on Hass. Muita Suomestakin saatavia lajikkeita ovat Fuerte, Nabal sekä Reed. Lajikkeiden välillä on eroja maussa, ulkonäössä, koossa sekä suutuntumassa.


Harmiksemme kaupat eivät aina ilmoita tarjolla olevan lajikkeen nimeä, emmekä me kuluttajat osaa sitä vaatia.

Hedelmän sisällä on kova ja suuri noin 50 grammaa painava siemen. Avokadon maku on mieto ja hieman pähkinämäinen. Yleensä hedelmästä nautitaan vain malto, jonka rakenne on kypsänä voita muistuttava pehmeähkön kermamainen. Viime vuosina siemenen jauhaminen hyötykäyttöön esimerkiksi smoothien sekaan on yleistymässä.  Avokadon kivessä on myös liukenevia kuituja. Turvallista käyttöannosta ei ole tiedossa, joten annokset kannattaa pitää pieninä, 1–2 rkl rouheena.


Voimakkaan makuisissa viherpirtelöissä avokadon siemen maku ei juurikaan erotu. Kivi on erittäin kova, joten tehosekoittimen pitää olla kestävää laatua.

KYPSÄ HEDELMÄ MAISTUU MONELLA TAVALLA

Avokado kannattaa nauttia kypsänä. Kypsä hedelmä joustaa hieman tyvipäästä kevyesti puristettaessa. Toinen keino on irrottaa avokadon kanta ja kurkata siitä hedelmän sisään. Tällä tavalla voi tunnistaa ruskeaksi muuttuneen ylikypsän avokadon.

Avokado kannattaa halkaista pituussuunnassa kahtia ja sen jälkeen poistaa siemen. Hedelmän voi syödä sellaisenaan lusikalla tai sitä voidaan maustaa sitruunalla, viinietikalla tai erilaisilla kastikkeilla. Tällä tavalla tarjoiltuna se sopii erinomaisesti alkupalaksi. Yksi ehdottomasti kokeilemisen arvoinen makupari on ruisleipä tai hapankorppu, jonka päälle laitetaan avokadoa ja ripaus merisuolaa.

Avokado sopii nautittavaksi niin suolaisten kuin makeiden täytteiden kanssa. Hyviä yhdistelmiä ovat sen kanssa ovat mm. katkaravut, tonnikala, kinkku, muut vihannekset, hedelmät ja marjat. Avokado tummuu helposti kuorimisen jälkeen. Tummumista voidaan kuitenkin estää sitruunan mehulla.


Avokado maistuu myös rapean leivän päällä. Kotimaisista leivistä hapankorput sekä voimakkaan makuiset ruisleivät ovat erinomaisia makupareja avokadon kanssa.

RASVAISTA SUPERRUOKAA

Avokado on poikkeuksellinen hedelmä, koska se sisältää muita hedelmiä enemmän rasvaa. Siihen liitetään useita eri terveysvaikutuksia. Yksi niistä on sen sisältämän omega-9-rasvahapon eli oleaanihapon kolesterolia alentava vaikutus. Sen on arveltu ehkäisevän myös rintasyöpää. Avokado sisältää runsaasti kaliumia. Kaliumiun katsotaan auttavan mm. verenpaineen tasapainottamiseen ja kehon turvotuksen vähentämiseen.

Avokadon sisältämällä foolihapolla on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Näiden lisäksi avokado sisältää C-, E-, ja K-vitamiinia sekä B6-vitamiinia. Avokadon omalaatuinen hiilihydraattifraktio voi estää endotoksiini LPS:n tulehdusvaikutuksia kehossa, joka syntyy lihansyönnin seurauksena.

Vaikka kasvikset ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, niin mikään kasvis ei yksinään voi ehkäistä terveysongelmia. Elintapojen ja ruokavalion tulee kokonaisuudessaan olla sellaisia, että ne suojaavat elimistöä riskitekijöiltä.


Avokadon avulla kevyestä salaatista saa helposti ruokaisamman. Se sopii niin kala- kuin kanasalaatteihin.

POHDITTAVAA KAUPOILLE JA KULUTTAJILLE

“Avokadon kyspyys todetaan painamalla hedelmää kevyesti tyvipäästä”, “Avokado syödään aina kypsänä, jolloin sen pinta antaa periksi painettaessa” – ovat tuttuja ohjeita avokadon ostajalle. Liian monesti kaupoissa olevat avokadot ovat kivikovia ja me puristelemme niitä kypsän hedelmän löytämisen toivossa. Tämä saattaa aiheuttaa hedelmiin kolhuja jolloin ne pilaantuvat entistä herkemmin.

Toinen ongelma on se, että avokadon varastointilämpötilan ei pitäisi laskea alle +13 asteeseen, mutta tämä ei ole aina kylmäketjussa tiedossa. Liian kylmässä avokadot voivat paleltua syömäkelvottomiksi.

Tätä “noidankehää” voitaisiin yrittää parantaa sillä, että kaupat lajittelisivat hedelmät kypsyysasteen mukaisesti. Jos sinulla on tarkoitus tarjota avokadoa tänään, saatat olla jo ostoksilla liian myöhään. Avokadon ostaminen on aina hivenen arpapeliä ja vasta avatessa huomaa onko se paleltunut “ruskeanvihreäksi” tai härskiintynyt.

Avokadoa voi kypsyttää muovipussissa huoneenlämmössä, jolloin se on syömäkelpoinen muutaman vuorokauden sisään. Sen kypsymistä voi nopeuttaa entisestään asettamalla banaanin avokadon viereen.Meidän vinkkimme on ostaa kerralla isompi erä edullisia avokadoja ja kypsyttää niitä pienissä erissä käyttötarpeen mukaan.


Avokadolla on pitkät perinteet osana Väli-Amerikan ruokakulttuuria ja se on tärkeässä roolissa monessa ruokalajissa.

P.S. Suomea lähimpänä oleva tuottajamaa on Espanja, joten sitrusten sesongin aikaan kuljetuskustannukset pysyvät kohtuullisina.

Lähteet ja lisälukemista:

http://safkaa.com/2012/10/avok... (alkuperäinen avokadopastan resepti)

http://www.makuja.fi/artikkeli...

http://www.whfoods.com/genpage...

http://yle.fi/uutiset/avokadop...

http://fi.wikipedia.org/wiki/A...

http://terveyshymy.fi/terveysu...

http://en.wikipedia.org/wiki/A...

http://www.pronutritionist.net...

Nilsson M. (2008). Aitoa ruokaa. Paino Tallinna 2010.

Lindstedt A. (1986). Kasvikset&Hedelmät. Gummerus Kirjapaino Oy 1997.