TUOTTEET VAIN VERKKOKAUPASTA. Ilmainen toimitus yli 35 € tilauksiin.

Tänä jouluna porkkanan ei tarvitse olla oranssi
Tänä jouluna porkkanan ei tarvitse olla oranssi

Aluksi porkkanasta viljeltiin sen kaikkia muotoja, kuten valkomukulaista, purppuranpunaista, keltaista ja pinnaltaan rosoista porkkanaa. Meille tuttu oranssi porkkana valikoitui mieluisimmaksi lajikkeeksi 1700-luvun Hollannista. Tänä päivänä iloksemme myös muita värikkäitä porkkanalajikkeita löytää ruokakaupoista.

Porkkkana - Suomen suosituin juures

Kaksivuotinen porkkana pitää viileästä ja siksi sen maku Suomessa onkin maukkaampi kuin tuontiporkkanan. Suomessa porkkana on yksi eniten avomaalla viljellyistä varastovihanneksista. Säilytä porkkana kotona jääkaapin alaosassa, mieluiten lähellä nollaa astetta.

Betakaroteenista A-vitamiiniksi

Hyvin säilyvän porkkanan popsiminen vahvistaa muutakin kuin hampaita. Oranssin porkkanan mukulassa on runsaasti karoteenia, joista meille tutuin lienee beetakaroteeni. Se muuttuu elimistössä meille tarpeelliseksi A-vitamiiniksi, joka on erityisen tärkeä ihon hyvinvoinnin kannata. Jo yhdestä suuresta porkkanasta elimistömme pystyy tuottamaan riittävästi A-vitamiinia. Yliannostusta ei tarvitse pelätä, koska keho muuttaa beetakaroteenista vain tarvittavan määrän A-vitamiiniksi.

Porkkana on ruoanlaiton moniottelija

Porkkanaa voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa mielikuvituksen asettamissa rajoissa. Se sopii välipalaksi sellaisenaan, raasteeksi, salaatteihin, lämpimien ruokien lisukkeeksi, muhennokseksi, laatikoksi, keitoksi ja kastikkeeksi. Sillä voidaan antaa makua ja väriä leivonnaisiin ja leipiin. Porkkanasta voi tehdä jopa hilloa ja se sopii yllättävästi myös jälkiruokiin.

Värikkäistä porkkanoista saa joulupöytään kauniin lisäkkeen, kun viipaloit porkkanat ja säilöt ne perinteiseen 1-2-3 -liemeen. Makuaineiksi sopivat laakerinlehdet, fenkolinsiemet ja rosepippuri tai viipaloitu appelsiini.

Tarvitset:

  • osa etikkaa
  • osaa sokeria
  • osaa vettä
  • Porkkanoita tai mitä tahansa juureksia sekä mausteita.

Tee näin:

  1. Kaada kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut.
  2. Lisää etikka ja kiehauta liemi.
  3. Sammuta liesi ja lisää pilkotut porkkanat sekä mausteet liemeen.
  4. Anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen purkittamista. Säilytä jääkaapissa.

Huom! Pikapikkelöinti ei ole säilömistä. Kasvikset säilyvät syömäkelpoisina noin viikon ajan.

Löydät kaikki nämä satokauden kasvikset ja paljon muita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja uudistuneen Food Market Herkun valikoimasta. Nappaa ostoskoriin samalla myös herkkuja myymälän muilta osastoilta ja rakenna upea aamiainen, lounas tai päivällinen niin arkeen kuin juhlaan.