TUOTTEET VAIN VERKKOKAUPASTA. Ilmainen toimitus yli 35 € tilauksiin.

Punakaali punaiselle matolle - Uusiodesignin mestarit Outi Pyy ja Paula Malleus loivat Satokausikalenterille kasvivärjätyn kierrätyspuvun Linnan juhliin
Punakaali punaiselle matolle - Uusiodesignin mestarit Outi Pyy ja Paula Malleus loivat Satokausikalenterille kasvivärjätyn kierrätyspuvun Linnan juhliin

Ilmasto- ja ympäristöteot näkyvät tänä vuonna vahvasti Linnan juhlissa. Vain uusiokäytettyjä materiaaleja ja ekologisia vaatteenvalmistustekniikoita töissään käyttävät Trashionista Outi Pyy ja ompelijamestari Paula Malleus loivat puvun, joka nähdään itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Satokausikalenterin perustajan Samuli Karjulan puolison Laura Karjulan yllä.

Lehdistötiedote 27.11.2018 - JULKAISUVAPAA

Kasvisten puolestapuhuja Satokausikalenteri haastoi parivaljakon luomaan juhlapuvun käyttäen kotimaisia kauden vihanneksia. Materiaaliksi valikoitui ekologinen ja edullinen punakaali, jolla on pitkä ja monipuolinen perinne sekä suomalaisessa ruokakulttuurissa, että perinnetekstiilien värjäämisessä.

”Tässä puvussa, jonka nimesimme “Ametistiksi”, yhdistyy meidän molempien ammattitaidon parhaat puolet. Outilla on kyky saada tylsän tai arvottoman näköinen materiaali näyttämään mielenkiintoiselta käyttäen erityyppisiä käsinvärjäystekniikoita. Paula taas osaa suunnitella erilaisista tekstiilimateriaaleista muotoilultaan moderneja ja avantgardisia, mutta käytössä mukavia ja näyttäviä vaatteita kaikenlaisille vartalomalleille”, Outi Pyy ja Paula Malleus kertovat.

Outi Pyy ja Paula Malleus ovat aina erottuneet kyvyllään työstää erikoisiakin materiaaleja tavalla, jolla uusiomateriaalia ei käsitellä pukuun designin ja estetiikan kustannuksella, vaan puvut on suunniteltu ja valmistettu tilanteen arvon mukaisesti.

”Puvun erikoisin piirre on sen rakenne. Sen pohjana on käytetty Pure Wasten leikkujätteestä uusiotuotettua trikoota, mikä tekee siitä erittäin mukavan ja liikkuvan päällä. Puvun pinta on päällystetty punakaalilla käsin kasvivärjätyllä silkillä ja tuettu käytetyllä messumatolla. Sen palastettu rakenne korostaa kantajansa muotoja, mutta samalla tekee siitä täysin hengittävän. Se on täydellisen mukava iltapuku”, suunnittelija-duo kuvailee.

Puvun tavoitteena on nostaa keskusteluun kasvisten arvostus, kasvisten tuotekehitysinnovaatiot ja ruokahävikin vähentäminen. Samalla kunnioitetaan kotimaisen vaatteenvalmistuksen mestaritason ammattitaitoa.

“Puvussa yhdistyy hienolla tavalla Satokausikalenterin arvot ja missio, joiden keskiössä on kotimainen, kasvispainotteinen ruoka, ekologisuus ja käsityö”, iloitsee Satokausikalenterin toimitusjohtaja Natalia Salmela.

“Outi ja Paula tulivat ensimmäisinä mieleen puvun toteuttajiksi heidän ja Satokausikalenterin arvojen kolahtessa niin hyvin yhteen. Kaksikon toteuttamat juhlapuvut ovat hurmanneet ennenkin ja on ollut upeaa seurata projektin sähäkkää etenemistä erittäin tiukalla aikataululla”, jatkaa Salmela.

“Menemme nöyrinä, mutta ylpeinä edustamaan koko yhteisöämme itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. Yhteisömme kanssa olemme rakentaneet suomalaista ruokakulttuurin muutosta ja tämä vuosien työ kiteytyy täydellisesti tähän juhlapukuun”, tiivistää Samuli Karjula.

Satokausikalenteri on Suomen mullistavin ruokayhteisö, joka on kasvattanut kasvisten kulutusta vuosittain kymmenillä miljoonilla kiloilla. Vuodesta 2013 asti julkaistun seinäkalenterin oppien avulla jokainen voi syödä ekologisemmin, edullisemmin ja monipuolisemmin kauden kasviksia. Satokausikalenteria seuraa verkossa yli 150 000 suomalaista ja kuukausittain kasvisaiheiset sisällöt tavoittavat yli 600 000 ihmistä.

Outi Pyy on kestävän vaatehuollon ja kierrätysmuodin ammattilainen ja kirjoittanut kahta blogia kierrätysmuodista ja muodikkaasta itsetekemisestä jo vuodesta 2007 lähtien. Blogi käsittelee tee-se-itse- ohjeita, ekomuodin uutisia ja siitä miten voi muuttaa muotiharrastuksensa ekologisemmaksi ilman että on tingittävä tyylistään. Hänen kirjoittamansa kirja TRASHION julkaistiin vuonna 2012 (Atena). Outin tekemiä kierrätysvaatteita on nähty mm. Linnan juhlissa Satu Taiveahon (kahvikapselipuku) ja Laura Birnin päällä (nahkapalapuku). Outin blogia voi lukea osoitteessa: http://outilespyy.com/

Ompelijamestari ja suunnittelija Paula Malleus on tunnettu mestarillisesta muodonhallinasta ja teknisestä osaamisestaan. Hän on tehnyt vahvaa yhteiskunnallista vaikuttamistyötä erityisesti tekstiili- ja muotialalla. Paulan pukuja on nähty aiemmin mm. Katja Ketun ja Päivi Tiittasen päällä. Eevi Myllylahti kantoi vuonna 2016 Paulan “Geometrica” pukua, josta tämän vuoden puvun silhuetti on johdettu. Hänen eko-ompelimonsa löytyy osoitteesta http://remake.fi/

Median yhteystiedot:

Natalia Salmela Satokausikalenteri, toimitusjohtaja 040 9670156 nata@satokausikalenteri.fi

Outi Pyy 0407231838 outilespyy@gmail.com @outilespyy

Paula Malleus 0445280581 paula@remake.fi @membypaulamalleus