TUOTTEET VAIN VERKKOKAUPASTA. Ilmainen toimitus yli 35 € tilauksiin.

Tuoreiden ja kypsien vihannesten käyttö kasvoi keskimäärin 70 % lähtötasoon verrattuna. Hedelmien syönnissä kasvua tapahtui keskimäärin 26 %. Marjojen syönti kasvoi noin 92 %. Tutkielma esitellään lokakuussa 2016 Connected Health Symposiumiss
Tuoreiden ja kypsien vihannesten käyttö kasvoi keskimäärin 70 % lähtötasoon verrattuna. Hedelmien syönnissä kasvua tapahtui keskimäärin 26 %. Marjojen syönti kasvoi noin 92 %. Tutkielma esitellään lokakuussa 2016 Connected Health Symposiumiss

Ensimmäinen älypuhelimen avulla toteutettu Muutos Lautasella -ravitsemusohjaus saatiin päätökseen tänä keväänä. Osallistujat kuvasivat kaikki ruoka-annoksensa ja saivat tukea ruokailutottumusten muutoksiin. Tulokset olivat hämmästyttävän hyviä; kasvisten käyttö kasvoi 55 % ja makeisten kulutus laski 28 %.

Mikä on Muutos Lautasella –projekti?

Muutos Lautasella –projektin tavoitteena oli tutkia miten ohjauksen ja vertaistuen mahdollistava valokuvallinen ruokapäiväkirja voisi auttaa elintapamuutoksessa neljän viikon tutkimusaikana. Projektiin osallistui 26 ylipainoista 30-70-vuotiasta miestä ja naista. Tutkimuksessa käytettiin MealLogger–mobiilisovellusta.

Osallistujat valokuvasivat älypuhelimillaan kaikki ateriansa ja saivat tukea ryhmien ohjaajalta ja muilta jäseniltä. Ohjauksessa korostettiin painonhallinnan kannalta keskeisiä teemoja: säännöllistä ateriarytmiä, kasvisten määrää, hyviä hiilihydraattilähteitä ja tietoista syömistä.

Kuva: Ryhmissä jaettiin yhteensä 3951 ateriakuvaa ja annettiin tykkäyksiä 7587 kertaa kuukauden aikana.

Satokausikalenteri mukana ohjauksessa

Ryhmiin osallistujat saivat omat Satokausikalenterit ja kalenteria käytettiin ohjauksen tukena. Ryhmien ohjaaja kuvasi itse myös omat ateriansa ryhmäläisten nähtäville ja ruoanlaitossa hyödynnettiin sesongin kasviksia.

”Erittäin mielenkiintoisia olivat ohjaajan sovellukseen laittamat ruokaan liittyvät artikkelit ja linkit, sillä niistä oppi paljon. Lisäksi sai hyviä vinkkejä uusista ruuista”.
Nainen, 35 v

Kuva: maalis-huhtikuussa sesongissa olivat eksoottiset hedelmät. Juureksia oli saatavilla varastokasviksina. Kuvien ruuissa on käytetty mangoa, passionhedelmää, limettiä, kiiviä, banaania, ananasta, avokadoa, bataattia ja punajuurta.

Mitä ihmiset muuttivat lautasillaan?

Kuukauden aikana tuoreiden ja kypsien vihannesten, hedelmien ja marjojen käyttö kasvoi yhteensä 55 %. Määrällisesti tämä tarkoittaa, että alussa niitä syötiin noin neljä annosta päivässä ja tutkimusjakson jälkeen reilut kuusi annosta päivässä. Kasvisten kokonaismäärässä päästiin siis hienosti ravitsemussuosituksien tasolle.

Tuoreiden ja kypsien vihannesten käyttö kasvoi keskimäärin 70 % lähtötasoon verrattuna. Hedelmien syönnissä kasvua tapahtui keskimäärin 26 %. Marjojen syönti kasvoi noin 92 %. Kuitenkin viikkotasolla marjoja syötiin vähemmän kuin vihanneksia ja hedelmiä, joita käytettiin päivittäin. Lisäksi makeisten ja suklaan kulutus laski keskimäärin 28 %, vaikka siihen ei erityisesti kannustettu.

Kuva: muutokset kasvisten ja makeisten käytössä kuukauden aikana (keskiarvot).


Muiden ruokakuvien katselu antoi myös uusia vinkkejä kasvisten käyttöön omassa ruokavaliossa. Ihmiset käyttivät runsaasti saamiaan Satokausikalentereita ja sen ohjeistamia sesongin kasviksia. Kasvisten lisäys ruokavalioon on ehdottomasti yksi keskeisimmistä muutoksista, niin terveyden, kuin painonhallinnankin kannalta.

”Omalla kohdallani vihannesten ja hedelmien käyttö suunnilleen kaksinkertaistui. Se on näkynyt mukavasti painossa.”
MIes, 51 v

Uusia Muutos Lautasella –ryhmiä aloitetaan syksyllä 2016 ja ne toteutetaan pidempikestoisina, tavoitteena pysyvät ja terveyden kannalta oleelliset elintapamuutokset. Lisätietoa: www.muutoslautasella.fi ja https://www.facebook.com/muutoslautasella/.

Artikkelin kirjoittaja ja ryhmien ohjaaja Heli Salmenius-Suominen on työterveyshoitaja, maisterivaiheen ravitsemustieteen opiskelija Helsingin yliopistosta sekä innokas ruoanlaittaja. Muutos Lautasella –projekti oli maisterin tutkielma. Tutkielma esitellään lokakuussa 2016 Connected Health Symposiumissa Bostonissa.